Mine kommentarer 23. jan 2002

Startside
Sydthyskandalen
Besøgsstatistik
Seneste nyt
Indholdsfortegnelse
Afsnit
Aviser og blade
TV-Midtvest
Journalisthøjskolen
Borgmesteren
Direktør Lars Sloth
Direktør Hanne Fleron
Personalemapper
Aktindsigt - alkohol
Alkohol i tal
Positiv-listen
Aktindsigt i øvrigt
Økonomiudvalget
Kommunalbestyrelsen
Revisionen
Tilsynsrådet
Statsamtet
Indenrigsministeriet
Datatilsynet
Politimesteren
Afhøringsrapporter
Statsadvokaten
Rigsadvokaten
Ombudsmanden
Retsudvalget

 

 


Datatilsynet

Borgergade 28, 5.

1300  København K

Att. Jacob Lundsager

Hurup Thy den 23. januar 2002

I henhold til vores telefonsamtale dags data fremsender jeg hermed mine kommentarer til Sydthy Kommunes brev af den 14. januar 2002 til Datatilsynet underskrevet af kommunaldirektør Poul Erik Bach.

Protokollatet af den 29. august 2001

Protokollatet er udelukkende udfærdiget efter kommunaldirektør Poul Erik Bachs ønske (bilag G).

I forbindelse med udfærdigelsen af protokollatet af den 29. august 2001 fortalte kommunaldirektør Poul Erik Bach, at jeg ikke måtte drøfte indholdet af dette end ikke med min kone. Den eneste jeg måtte nævne det for var mig læge, som havde tavshedspligt. Jeg ville kunne retsforfølges, hvis der skete brud på protokollatet.

Jeg er bevidst blevet misinformeret af kommunaldirektør Poul Erik Bach. Jeg kan ikke retsforfølges for at gøre opmærksom på uregelmæssigheder foretaget af ansatte ved Sydthy Kommune, uanset hvad teksten i protokollatet end måtte være. Jeg er underlagt den samme tavshedspligt, som alle andre nuværende eller tidligere medarbejdere i Sydthy Kommune.

Jeg giver hermed kommunaldirektør Poul Erik Bach min tilladelse til i fuldt omfang at udtale sig offentligt om sagen. Jeg vil tilmed opfordre kommunaldirektør Poul Erik Bach til at fortælle den fulde sandhed om handlingsforløbet. Jeg har intet at skjule, men der er måske andre ansatte i Sydthy Kommune, som sammen ønsker et ”cover-up” omkring sagen.

Kommunaldirektør Poul Erik Bachs hukommelse er meget tilbage at ønske. Ved starten af mødet den 29. august 2001 påtalte afdelingsleder Ole Eriksen fra HK Thisted netop i meget skarpe og kritiske vendinger opstillingen af web-kameraet og gennemgang af mine e-mails.

Jeg er i mellemtiden blevet kontaktet af afdelingssekretær Ole Eriksen fra HK Thisted på foranledning af kommunaldirektør Poul Erik Bach. Han mindede mig om, at jeg skulle overholde aftalen i protokollatet. Jeg kunne fortælle Ole Eriksen om, at it-koordinator Arne Mikkelsen var den første til at bryde protokollatet. Se bilag D og E. Jeg blev orienteret om, at jeg risikerede at blive retsforfulgt for brud på protokollatet. I så fald ville HK ikke hjælpe mig.

Det afholder dog ikke mig fra at gå videre med sagen. Jeg anser det som et slet skjult forsøg fra kommunaldirektør Poul Erik Bachs side på at true mig til at tie stille med min belastende viden om specielt it-koordinator Arne Mikkelsen.

Kommunaldirektør Poul Erik Bach har ikke, i mod sædvane, nedskrevet et referat omhandlende formålet og indholdet med mødet den 29. august 2001.

Kamera-overvågning

Lysdioden i det opstillede Creative web-kameraet lyste, som tegn på, at det var tilsluttet og aktivt. Med Anna Lyngs som vidne blev ledningen fra kameraet til IBM arbejdsstationen taget fra. Jeg tog herefter kontakt til medarbejder og TR Lillian Glibstrup, og fortalte hende om hændelsen. Da it-koordinator Arne Mikkelsen vendte tilbage efter sine fridage, spurgte jeg ham, om han havde opstillet Creative web-kameraet.

Arne Mikkelsen bekræftede, at han havde opstillet kameraet. Jeg spurgte efterfølgende hvad formålet med det opstillede kamera havde været. Arne Mikkelsen ønskede ikke at uddybe nærmere, hvad formålet med det opstillede kamera havde været. Arne Mikkelsen bekræftede ligeledes overfor medarbejder og TR Lillian Glibstrup, at han havde opstillet Creative web-kameraet. Det lykkedes heller medarbejder og TR Lillian Glibstrup at få en forklaring fra it-koordinator Arne Mikkelsen.

Lillian Glibstrup tog kontakt til HK København. Lillian Glibstrup modtog efterfølgende materiale angående kameraovervågning og e-mails.

Se desuden det tidligere tilsendte bilag 1 omhandlende Ole E. Jensens notat vedrørende Arne Mikkelsens opsætning af overvågningskamera og manglende aflåsning af serverrummet i en måned. Bilag 2 vedrører kommunaldirektør Poul Erik Bachs referat vedrørende mødet på hans kontor den 21. august 2001 kl. 11:00.

Jeg vil foreslå, at Datatilsynet retter direkte henvendelse til nedenstående fire personer for at få deres version af forløbet.

     it-koordinator Arne Mikkelsen, 9988 1215

medarbejder Anna Lyngs, 9988 1183

medarbejder og TR Lillian Glibstrup, 9988 1253

afdelingssekretær fra HK Thisted Ole Eriksen, 9617 8181

Gennemgang af mine e-mails

Jeg er på intet tidspunkt mundtligt eller skriftligt  blevet orienteret om, at mine e-mails blev gennemgået samt formålet med gennemgangen af min e-mails. Der lå ingen data på min bærbare computer på den lokale harddisk eller på mine drev på netværket, som kunne være af faglig interesse for it-koordinator Arne Mikkelsen.

Efter af jeg havde forelagt mit notat af den 20. august 2001 for kommunaldirektør Poul Erik Bach omhandlende kameraovervågning og den åbne dør ind til serverrummet blev jeg tilbage på it-kontoret modtaget af it-koordinator Arne Mikkelsen.

Jeg blev afkrævet mit BIOS-password til min bærbare Dell computer. It-koordinator Arne Mikkelsen gik herefter uden yderligere varsel i gang med at gennemgå min computer herunder mine e-mails.

It-koordinator Arne Mikkelsens gennemgang af min e-mail skyldtes udelukkende håbet om af finde materiale, som måtte omtale it-koordinator Arne Mikkelsen eller kommunaldirektør Poul Erik Bach i mindre pæne vendinger. Hvilket ikke lykkedes, idet der aldrig har befundet sig materiale af den art på min bærbare Dell computer eller på mine drev på netværket.

Når BIOS-password og det almindelige password er kendt, er alle data efterfølgende tilgængelige for dem, som måtte ønske det.

Dette overgreb mod mig er sket med kommunaldirektør Poul Erik Bachs viden og godkendelse, idet der ikke efterfølgende er indledt sanktioner overfor it-koordinator Arne Mikkelsen på trods af, at indgrebet mod mig må anses som en voldsom krænkelse af min person. Kommunaldirektør Poul Erik Bach og it-koordinator Arne Mikkelsen har ville være sikre på, at jeg sygemeldte mig resten af min tid ved Sydthy Kommune for at forhindre mig i, at opsamle yderligere belastende oplysninger om it-koordinator Arne Mikkelsens uregelmæssigheder.

Kommunaldirektør Poul Erik Bach har igen problemer med at holde sig til de faktiske hændelser. Kommunaldirektør Poul Eriks Bachs forklaring er et forsøg på at dække over it-koordinator Arne Mikkelsen og hans fuldstændig ukontrollerede opførsel på it-kontoret.

Jeg vil foreslå, at Datatilsynet kontakter sygeplejerske Bolette Juul, lokal 9988 1391 eller 9988 1392, som overhørte seancen på it-kontoret. Hun vil kunne bekræfte den rette sammenhæng i forløbet.

Under mødet på kommunaldirektør Poul Erik Bachs kontor den 29. august 2001, foreslog jeg ligeledes, at sygeplejerske Bolette Juul blev kaldt op på kommunaldirektørens kontor for at bekræfte mit notat af den 21. august 2001. Det var kommunaldirektør Poul Erik Back ikke interesseret i. Læs et mere detaljeret referatet tidligere vedlagt som bilag 3 til Datatilsynet i mit brev af den 10. december 2001.

Åben dør ind til serverrum

Kommunaldirektør Poul Erik Bach skriver, at serverrummet ikke må låses, når der arbejder personer i rummet. Det er indlysende, men det er heller ikke det, som jeg gør opmærksom på. Mig bekendt arbejder KMDs personale ikke døgnet rundt. De fulgte stort set den samme rytme, som resten af Rådhuset. Hvis Kim Grandelag eller Christian Vils ønskede at arbejde før eller efter normal arbejdstid blev jeg tilkaldt for at lukke dem forbi alarmen. KMDs personale har brugt kontoret, som blev ledigt efter ledende sygeplejerske Svend Aage Hauerslevs afskedigelse. Med deres medbragte bærbare computere koblede de sig på Rådhusets netværk. Der har derfor ikke været behov for at befinde sig fysisk i serverrummet. I 90-95% af tiden befandt KMDs personale sig andre steder end i serverrummet. Det var stort set kun når backupbåndene skulle kontrolleres eller skiftes, at KMDs personale skulle have fysisk adgang til serverrummet. Det er derfor nogen vrøvl, når kommunaldirektør Poul Erik Bach påstår, at forklaringen til den ulåste dør ind til serverrummet, er behovet for at være tilstede i serverrummet.

Hvad kan ellers være årsagen til at døren ind til serverrummet har været ulåst døgnet rundt i en måned?

Min formodning går på, at installationen af den nye platform falder sammen med it-koordinator Arne Mikkelsens kærlighedsaffære med kommunekæreste Charlotte Rong Piil. Som beskrevet på side 5 i bilag F var det ikke altid, at it-koordinator Arne Mikkelsen fandt det belejligt at møde kl. 8:00, når resten af personalet mødte. KMDs personale kunne derfor ikke være sikker på få adgang til serverrummet om morgenen. Det var måske derfor it-koordinator Arne Mikkelsen valgte at lade døren til serverrummet være ulåst. Så var det jo ikke nødvendigt, at han mødte til tiden. It-koordinator Arne Mikkelsen havde også travlt med at følges sammen med Charlotte Rong Piil, når denne forlod Rådhuset ved normal arbejdstids ophør. Det gjorde det selvfølgelig svært at åbne og lukke døren til serverrummet, idet KMDs personale i perioder efter normal arbejdstids ophør havde behov for at installere software og genstarte serverne.

Jeg har diskuteret årsagen til den ulåste serverdør med rådhusbetjent Jens Peter Jensen. Han kunne heller fortælle mig, hvorfor it-koordinator havde valgt ikke at låse døren ind til serverrummet. Vi var enige om, at det ville være smartere, hvis man lod Kim Grandelag eller Christian Vils kvittere for lånet af en A-nøgle, som er placeret i pengeskabet på Borgmesterkontoret.

Følgende personer har haft kendskab til den åbne dør ind til serverrummet:

Kim Grandelag, tidligere medarbejder ved Kommunedata (KMD), privat 9795 3180

Christian Vils, Kommunedata (KMD), 44 60 2867

Rådhusbetjent Jens Peter Jensen, 9988 1221 eller 9988 1225

Rådhusbetjent Thorkil Sund, 9988 1221 eller 9988 1305

Lilli Nielsen, Køkken / kantine, 9988 1233

Bente Larsen, Køkken / kantine, 9988 1233

Ole Jensen, edb-driftsansvarlig, privat 9795 1734 eller 2032 6134

Dertil kommer rengøringspersonalet og øvrige personer, som færdes i kælderen omkring serverrummet.

Det er min opfattelse, at it-koordinator Arne Mikkelsen på groveste vis har tilsidesat de sikkerhedsregler, som kommunalbestyrelsen har vedtaget og for nyligt revideret.

Ansvaret for edb-sikkerheden på Rådhuset

Jeg må på det kraftigste afvise, at jeg på noget tidspunkt har været helt eller delvis ansvarlig for edb-sikkerheden på Rådhuset. I forbindelse med min medarbejdersamtale udbad jeg mig netop en revideret arbejdsbeskrivelse. Som det fremgår af bilag F, side 9 blev det mig nægtet.

Det fremgår ikke af Ole Engelbrecht Jensens stillingsbeskrivelse, arbejdsopgaver og kompetence af den 23. juni 1997 (bilag H), at jeg er ansvarlig for Sydthy Kommunes edb-sikkerhed på Rådhuset. Som punkt 11 er opført at jeg ”afløser for IT-koordinatoren ved ferie eller sygdom”.

Jeg læser ingen steder, at jeg skal afløse it-koordinatoren, når denne havde gang i sine hormoner på Draget, eller hvor det ellers fandt sted. Se tillige bilag F, side 5 under afsnittet ”Arne Mikkelsens kommunekæreste”.

Ansvaret for Rådhusets edb-sikkerhed lå udelukkende ved it-koordinator Arne Mikkelsen.

Konklusion

Jeg betragter brevet af den 14. januar 2002 til Datatilsynet som kommunaldirektør Poul Erik Bachs sædvanlige forsøg på at forplumre sagen ved sine fornægtelse af allerede bekræftede fakta. Kommunaldirektør Poul Erik Bach holder sig ikke til sandheden. Kommunaldirektør Poul Erik Bachs forsøger desuden at flytte fokus væk fra sagen ved at medsende ligegyldigt materiale fra personalehåndbogen, som ikke er relevant for min henvendelse, idet henvendelse omhandler it-koordinator Arne Mikkelsens ulovlige opsætning af et web-kamera, gennemgang af min computer med bl.a. mine e-mails og den ulåste dør ind til serverrummet.

Kommunaldirektør Poul Erik Bach har ikke på noget tidspunkt afkrævet it-koordinator Arne Mikkelsen en forklaring på hvorfor, at han havde opsat et ulovligt web-kamera pegende ned mod min arbejdsplads eller, at min computer med bl.a. mine e-mails, i mod gældende regler, har været gennemgået af Arne Mikkelsen. Dette på trods af, at it-koordinator Arne Mikkelsen både overfor mig og medarbejder og TR Lillian Glibstup har bekræftet, at det var ham som opstillede og tilsluttede Creative web-kameraet til IBM arbejdsstationen på it-kontoret, så it-koordinator Arne Mikkelsen via Internettet fra sin private bolig i lyd og billede kunne overvåge, hvad der skete på it-kontoret og tilmed gemme det senere brug.

Det er åbenbart kommunaldirektør Poul Erik Bachs overbevisning, at blot man gentager den samme løgnehistorie ofte nok, bliver det til sidst sandheden. Der er dog så mange personers forklaringer, der skal koordineres, at det formentlig overgår kommunaldirektør Poul Erik Bachs evner. Jeg tvivler på, at personalet ved Sydthy Kommune vil lade sig kyse til rette ind efter kommunaldirektør Poul Erik Bachs forklaringer. En ting er at holde sin viden tilbage og undlade gå til borgmesteren eller kommunalbestyrelsen, når det er ens pligt. En anden er bevidst at lyve for at redde en andens skind (ansættelse). Jeg anser de ansatte ved Sydthy Kommune til at være for intelligente til efterfølgende at risikere at blive udstillet som utroværdige.

Jeg vil foreslå, at der i personalehåndbogen for Sydthy Kommune tilføjes et afsnit omhandlende personalets rettigheder, når de bliver bekendt med ulovlig kameraovervågning og gennemgang af deres e-mails.

Hvis der ikke fra Sydthy Kommunes side inden medio februar 2002 sker en politianmeldelse af it-koordinator Arne Mikkelsen for ulovlig web-kameraovervågning og gennemgang af mine e-mails, vil jeg på egne vegne indgive en anmeldelse til Politiet.

Fremsendt som e-mail og almindeligt brev.

Fortegnelse over de vedlagte bilag:

D.)                   Ole E. Jensens e-mail til Ole Eriksen, HK vedrørende muligt overtrædelse af protokollatet af den 29. august 2001.

E.)                    Ole Eriksens svar på min e-mail af den 26. september 2001

F.)                    Ole Jensens brev af den 23. januar 2002 til Borgmesteren i Sydthy Kommune omhandlende en klage over it-koordinator Arne Mikkelsen.

G.)                   Protokollat af den 29. august 2001

H.)                   Stillingsbeskrivelse, arbejdsopgaver og kompetence for Ole Engelbrecht Jensen af den 23. juni 1997.

Med venlig hilsen

Ole Jensen  


 

Startside ] Op ] Mine kommentarer 26. jan 2002 ]

læs om de nyeste udviklinger i it-skandalen fra Sydthy kommune på www.sydthyskandalen.dk

Copyright © 2000 it-konsulenten
Senest opdateret: 31. oktober 2004